Kolhydrater
Monosackarider
Monosackarider är de enklaste formerna av kolhydrater och fungerar som kroppens primära energikälla. De består av en enda sockerenhet och kan omedelbart användas av kroppen för att producera ATP, som är cellens energimolekyl. Monosackarider har en grundstruktur av kol, väte och syre och kan vara aldoser eller ketoser beroende på om de har en aldehyd- eller ketongrupp.
- Glukos - Är den huvudsakliga energikällan för celler i kroppen. Den tas upp av cellerna genom glukostransportörer och omvandlas till ATP genom glykolys.
- Fruktos - Finns främst i frukt och omvandlas till glukos i levern. Fruktos metaboliseras snabbare än glukos men kan orsaka fettansamling i levern om det konsumeras i stora mängder.
- Galaktos - Finns i laktos och omvandlas till glukos i levern. Det är en mindre viktig energikälla men spelar en stor roll i uppbyggnaden av cellmembran och glykolipider.
Disackarider
Disackarider består av två sammankopplade monosackarider och måste brytas ned till monosackarider innan de kan tas upp och användas av kroppen. En disackaridbindning, också kallad glykosidbindning, bildas genom en kondensationsreaktion där en vattenmolekyl avlägsnas.
- Laktos - Består av glukos och galaktos. Laktos finns i mjölk och bryts ned i tarmen av enzymet laktas till sina beståndsdelar.
- Sackaros - Består av glukos och fruktos. Det är vanligt socker och bryts ned av sackaras i tarmen. Högt intag av sackaros kan öka risken för insulinresistens.
- Maltos - Består av två enheter glukos och bildas vid nedbrytning av stärkelse genom en enzymatisk process. Det är en viktig kolhydrat i öl och maltprodukter.
Oligosackarider
Oligosackarider består av mellan 3 och 10 monosackarider och är viktiga för cellkommunikation. De förekommer ofta som komponenter i glykolipider och glykoproteiner, vilka är integrerade i cellmembranen. Oligosackarider spelar en avgörande roll i immunförsvaret och interaktionen mellan celler.
- Oligosackarider som är bundna till lipider (glykolipider) eller proteiner (glykoproteiner) kan delta i celligenkänning, vilket är viktigt för immunförsvaret och vävnadskommunikation.
- De kan också fungera som prebiotiska ämnen som främjar tillväxten av goda bakterier i tarmen.
Polysackarider
Polysackarider är långa kedjor av monosackarider och kan vara både lagrings- eller strukturella komponenter i kroppen. Polysackarider är också viktiga för kroppens energiöverföring och cellväggens integritet.
- Glykogen - Lagras i levern och muskler och fungerar som kroppens reservenergi. Vid behov omvandlas det snabbt till glukos för energi.
- Stärkelse - Huvudform för lagrad energi i växter. Stärkelse omvandlas till glukos vid matsmältning.
- Cellulosa - En strukturell polysackarid i växter. Cellulosa fungerar som kostfiber i människans diet och hjälper till att hålla mag-tarmkanalen frisk, men människokroppen kan inte bryta ned cellulosa.